top of page

Je hoorde het woord doula tot een aantal jaar geleden nooit of nauwelijks en toch is het één van de oudste beroepen dat er is.  Doula is een oud Grieks woord dat dienende vrouw betekent, een mooie omschrijving van het beroep. Een doula is waardevol bij alle overgangsrituelen in het leven (er bestaan bijvoorbeeld ook rouwdoula's), de geboortedoula is het meest bekend.

 

De behoefte aan doula's neemt de afgelopen jaren enorm toe. Ondanks dat er tegenwoordig minder familie (en vrienden) de geboorte bijwonen om steun te bieden, is de behoefte aan steun uiteraard niet afgenomen. Het inhuren van een doula kan daarom een uitkomst bieden om rust en vertrouwen in het proces te brengen. Aangevuld met de kennis en ervaring die een doula in huis heeft, is ze een onmisbare aanvulling op het geboorteteam.

kringel%20lijn_edited.png

doulaschap.

WhatsApp Image 2021-03-06 at 13.59.53.jp

© Food Inspiration

kringel%20lijn%20blauw_edited.png

hoe ik het graag invul

Elke zwangerschap en geboorte is anders, maar allemaal gaan ze gepaard met dromen, wensen, zorgen en onzekerheden. Het is een uniek en groot avontuur. Het proces barst van veranderingen (in je lijf, relatie en leven) en te maken keuzes. Als doula help ik je graag om in dit proces je weg te vinden.

Er zijn tal van manieren om de ervaring aan je wensen aan te passen. Je verdiepen in mogelijke keuzes, je voorkeuren en de magische processen in je lijf is daarbij belangrijk. Het zelfvertrouwen om keuzes te maken en communiceren onmisbaar. Ik begeleid jullie daar graag in, met onvoorwaardelijke steun en nuchterheid. Zo creëer je, samen, een intiem en krachtig moment om later met trots en liefde op terug te kijken. Ook als de geboorte anders verliep dan gehoopt, of als jouw situatie en wensen afwijken van ‘de norm’. Met jullie wensen en behoeften centraal werken we toe naar de kennismaking met jullie kindje.

Ik hou ervan om mijn kennis te verbreden (ik slurp het op!); er is zoveel meer mogelijk dan gebruikelijk is. Er is zo veel aan oude kennis, kennis uit andere culturen en nieuwe inzichten waarmee zwangerschap, geboorte en nazorg verrijkt kunnen worden. Niet alle methoden zullen relevant of wenselijk zijn voor jullie, maar ik vind het prachtig om opties aan te reiken (bekend of minder bekend) waarmee jullie de gebeurtenis zo persoonlijk en passend mogelijk kunnen maken.

Als ik met jullie werk, kun je rekenen op mijn enorme betrokkenheid. Ik leef en denk met jullie mee en ben voor jullie beiden bereikbaar wanneer jullie vragen, zorgen of behoefte aan een praatje hebben. 

kringel%20lijn_edited.png

wetenschap

De continue ondersteuning door bijvoorbeeld een doula heeft wetenschappelijk bewezen voordelen op het verloop en de beleving van de geboorte.

Gemiddeld levert het werken met een geboortedoula op:

- kwart kortere duratie van de bevalling

- 40% minder gebruik van synthetische oxytocine (bij een inleiding)

- 30% minder inzet van medische pijnbestrijding (zelfs 60% minder verzoeken om een ruggenprik)

- halvering van het aantal keizersnedes

(Hornett et al, 2012)

Het eigenlijk heel logisch. De aanwezigheid en ondersteuning van een doula zorgen ervoor dat de barende meer vertrouwen en regie ervaart. Daarbij wordt de partner ondersteund zodat deze een optimale rol kan vervullen en helemaal aanwezig kan zijn tijdens het proces. Dit samen zorgt ervoor dat de geboorte-ervaring als positiever wordt ervaren. De doula als vangnet kan ook helpen om een postpartum depressie te helpen voorkomen, herkennen en ondervangen.

bottom of page