top of page

Het artikel schreef ik voor Dalalou Natuurlijk, en is met redactie van Esmarel tot stand gekomen. Hieronder vind je slechts een beknopte versie, lees het hele artikel op de site van Dalalou.

kringel%20lijn_edited.png

natuurlijke pijnbestrijding

WhatsApp Image 2021-04-07 at 19.13.36.jpeg

Een geboorte is een ingewikkeld en prachtig vormgegeven samenspel van hormonen. Allemaal hebben ze hun eigen werking, invloed op elkaar en ‘moment to shine’. De belangrijkste zijn de verlegen oxytocine: het knuffelhormoon en veroorzaker van weeën – essentieel om vrij spel te geven. Dan heb je endorfine, deze reageert op oxytocine en is onze lichaamseigen pijnbestrijder – naast de andere wonderlijke functies die ze vervult. Tijdens de ontsluitingsfase klimmen zowel oxytocine als endorfine langzaam op, hun levels staan in verhouding tot elkaar. Tot slot adrenaline, de vijand van oxytocine want wanneer deze de kop opsteekt zal oxytocine afnemen – tijdens de ontsluitingsfase wil je adrenaline daarom liever niet in de mix hebben.

​

Natuurlijke pijnbestrijding is erop gericht om je eigen hormoonspel optimaal te laten werken. In de basis gaat het om creëren van veiligheid en zo veel mogelijk comfort om adrenaline te weren en om stimulatie van oxytocine en endorfine met diverse technieken.

 

Functionele pijn

We zijn gewend dat pijn verkeerd is, normaliter geeft ons lijf inderdaad een pijnprikkel om te signaleren dat er iets niet in orde is. Een pijnprikkel is daarom iets dat instinctief om actie vraagt, immers als de pijn vermindert zal dat onze gezondheid ten goede komen. Dan is er bevallen, een gebeurtenis en activiteit die gepaard gaat met (weeën)pijn. Deze pijn signaleert echter niet dat er iets niet in orde is, een enkele medische/afwijkende situatie daargelaten, maar heeft wel een functie. Functionele pijn dus. De sensatie vraagt van je om je te focussen en je terug te trekken, zoals alle zoogdieren dat doen. Stel je eens voor dat weeënpijn niet zou bestaan, dan zou je dus zomaar eens kunnen bevallen midden op de markt.

​

Dat pijn erbij hoort maakt niet dat ik je adviseer om ervan te genieten. Er zullen momenten zijn dat je de pijn zo hevig ervaart dat deze je uit je bubbel haalt, verlichting is dan geen overbodige luxe. Daarnaast zijn er simpelweg een aantal methoden die op natuurlijke wijze de pijn verlichten, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken?

​

Met de duiding ‘natuurlijke pijnbestrijding’ bedoel ik expliciet niet-medische pijnbestrijding. Het grootste verschil mijn inziens, naast dat de methoden kunnen worden toegepast zonder overdracht naar tweedelijns zorg, is dat natuurlijke pijnbestrijding het samenspel van hormonen niet verstoort. Het zijn technieken die je zelf kunt toepassen of je partner, doula of verloskundige kunt vragen toe te passen. Ze spelen in op je eigen hormoonspel zonder het te verstoren, het boosten van oxytocine en endorfine kan de pijn verlichten.

​

Methoden van natuurlijke pijnbestrijding

Om je kennis te laten maken met een aantal methoden die je kunt toepassen, heb ik er een aantal voor je op een rijtje gezet. Sommige methoden vragen om oefening of praktische voorbereiding, ze zeggen niet voor niks ‘voorbereiding is key’.

 

Hier volgt alleen een opsomming, lees het hele artikel op de site van Dalalou.

​

- Warm water (bad of douche)

- TENS

- Steriele waterinjecties

- (Sexuele) intimiteit

- Ademhaling en meditatie

- Massage

- Affirmaties

- Afleiding

- Houding

- Warmte / kou

​

bottom of page